Community strategy for the sustainable development of rimpe fast food businesses in the ximena Parish, Guayaquil
Keywords:
Community focus, sustainable development, RIMPE Business, Fast food salesAbstract
Introduction: The study focuses on the sustainability of RIMPE fast food businesses in the Ximena parish, Guayaquil Canton in Ecuador, evaluating how the interaction of these businesses and the surrounding community influences the management of non-hazardous and special waste. according to environmental regulations and sustainable development. It underlines the need for a community strategy to address environmental and socio-economic challenges. Materials and Methods: The methods are based on the qualitative approach based on direct observation, with interviews with community actors selected to collect and analyze data. Results: They reveal that, although some businesses apply sustainable practices such as the sale of used oils and waste sorting, many lack clear knowledge about proper waste management. Furthermore, it is observed that the interaction between businesses and the community is limited, with barriers such as lack of collaboration and unfair competition. Discussion: It is argued that the effectiveness of sustainable practices depends largely on community education and participation, and a more holistic model of community sustainability is proposed, called the "Iceberg Model of Community Sustainability." Conclusions: It is confirmed that education and active participation are fundamental to improve sustainability and local development in the Ximena parish. It is recommended to strengthen environmental regulations, promote collaboration between business and the community, and encourage corporate social responsibility. Furthermore, additional studies are suggested to address research limitations, such as the lack of data on unregulated businesses, to obtain a more complete view of sustainability in the fast-food sector in Guayaquil.
References
Álvarez Landinez, Y. L. (2020). Estrategias de sostenibilidad desde la perspectiva de la Responsabilidad Social Empresarial para el restaurante La Sazón de Meña de la ciudad de Floridablanca Santander. Bucaramanga, Colombia: Universidad Pontificia Bolivariana – Seccional Bucarama.
Alvarez-Gayou Jurgenson, J. (2003). Cómo hacer una investigación cualitativa Fundamentos y metodología. México Df, México: Editorial Paidós Mexicana S.A.
Ambiente, M. d. (2012). Acuerdo Ministerial 142, Listado Nacional de Sustancias Químicas Peligrosas, Desechos peligrosos y especiales. En M. d. Ambiente. Registro Oficial Suplemento 856.
Barreno Salinas , Z., Astudillo Cobos , A., y Barreno Salinas , M. (2018). Hacia una estrategia de intervención en la comunidad: referentes teóricos metodológicos. Revista Condado, 62.
Cabrera Juca, D. E. (2021). Contaminación ambiental enfocado en los locales de comida rápida dentro de la ciudad de Cuenca (Artículo académico). Cuenca, Ecuador.: Universidad Politécnica Salesiana,.
Calderón-Le Joliff, T. (2006). La teoría del iceberg y la práctica de la alusión en los cuentos de Ernest Hemingway y de Francisco Coloane. Acta Literaria, 32(97-105), 1-2. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.4067/S0717-68482006000100008
CEPAL. (2021). Economía Circular en América Latina y El Caribe . Naciones Unidad.
EMAPAG-EP, E. M. (21 de Septiembre de 2021). INTERAGUA. Interagua/efluentes comerciales: https://www.interagua.com.ec/efluentes/comerciales
Feijó Cuenca, N., Feijó Cuenca , T., Moreira Vélez, J., y Salazar Cobeña, G. V. (2020). Emprendimiento Social y desarrollo sostenible. Polo del Conocimiento, 5(3), 1-15. https://doi.org/10.23857/pc.v5i3.133
González, E. E. (2020). Marco Teórico, Aceites producción y desechos. En E. E. González, Diseño de una propuesta de aprovechameitno de aceites usados en restaurantes del sector la Chala-Guayaquil para ecoemprendiemiento. [Guayaquil: Tesis Pregrado].
Guayaquil, G. A. (03 de Septiembre de 2021). Ordenanza Municipal sustitutiva a la ordenanza que regula los procesos relacionados con la prevención, control y seguimiento de la contaminación ambiental dentro de la jurisdicción del cantón Guayuaquil. Guayaquil, Guayas, Ecuador: Gaceta Municipal.
Hernandez Sampieri, R., Fernandez Collado, C., y Baptista Lucio, P. (2010). Metodología de la Investigación Quinta Edición. Mexico DF, México: Mc Graw Hill.
Hornes, M. E. (2021). Teoría del desarrollo de la comunidad: tecnocracia e intervención social. En N. Javier, Teoría del desarrollo de la comunidad: tecnocracia e intervención social (pág. 18). Argentina: Universidad Nacional de José C. Paz: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
Internas, S. d. (2021). Ley Orgánica para el desarrollo económico y sostenibilidad fiscal tras la pandemia Covid19.
Internas, S. d. (12 de 2023). https://www.sri.gob.ec/datasets. Catastro de Contribuyente Provincia Guayas: https://www.sri.gob.ec/datasets#La%20informaci%C3%B3n%20del%20Catastro%20Tributario,%20proporcionar%C3%A1%20informaci%C3%B3n%20agrupada%20del%20n%C3%BAmero%20de%20contribuyentes%20registrados%20por%20provincia,%20as%C3%AD%20como%20el%20n%C3%BAmero%20de%20
Méndez, J. C. (2022). El Emprendimiento, Responsabilidad Social y Planes de Negocios en el Desarrollo Económico. Quito: Universidad Internacional del Ecuador.
Michelena Pincay, A. F. (2019). Sistematización de experienca del apoyo social y participacion comunitaria dentro del sector "Ecuador Uno" de la Isla Trinitaria de Guayaquil. Guayaquil-Ecuador: Universidad de Guayaquil.
Narváez Q., I. (2004). Derecho Ambiental y sociología ambiental. Quito: Editora Jurídica Cevallos.
Narvaez Villalta, C. A. (2023). La protección ambiental y su evolución en el marco constitucional ecuatoriano. Santa Elena, Ecuador: [Trabajo de integración curricular, Universidad Estatal Península de Santa Elena]. https://repositorio.upse.edu.ec/handle/46000/10355
Santana González, Y., Ferreras Contreras, Y., León González, L., & Torres Rodríguez, O. (2024). La gestión de gobierno en el desarrollo del sistema alimentario local en la demarcación de Uvero. Universidad Y Sociedad, 16(4), 338–347. https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/4557
SRI. (17 de Abril de 2023). Portal Servicio de Rentas Internas. https://www.sri.gob.ec/datasets#La%20informaci%C3%B3n%20del%20Catastro%20Tributario,%20proporcionar%C3%A1%20informaci%C3%B3n%20agrupada%20del%20n%C3%BAmero%20de%20contribuyentes%20registrados%20por%20provincia,%20as%C3%AD%20como%20el%20n%C3%BAmero%20de%20
Unidas, N. (2019). Comisión Económica para América Latina y el Caribe CEPAL. https://repositorio.cepal.org/server/api/core/bitstreams/cb30a4de-7d87-4e79-8e7a-ad5279038718/content
Zambrano Reyes, M. K. (2022). Prácticas ambientales del régimen RIMPE para negocios populares en venta de comida rápida en el Cantón Guayaquil, 2022. [Piura, Perú: Tesis de maestría, Universidad Nacional de Piura]. Repositorio Institucional UNP. http://repositorio.unp.edu.pe/handle/UNP/12894
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Maggie Karina Zambrano Reyes, Jorge Enrique Saavedra Palma
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
This journal provides immediate open access to its content, based on the principle that offering the public free access to research helps a greater global exchange of knowledge. Each author is responsible for the content of each of their articles.