Culturals practices of familiar agriculture, food security, public policies. Guama case

Authors

  • Vivian Basto Estrada Universidad de Oriente, Cuba
  • Ana Niovis Aguilera Vázquez Universidad de Oriente, Cuba
  • Yaritza Bistel Manzano Universidad de Oriente, Cuba
  • Yoanna Barrientos Camacho Universidad de Oriente, Cuba

Keywords:

cultural practices of family farming, food security, public food policies

Abstract

Introduction: This study analyzed the construction of cultural practices of family farming from a social, cultural, and local government strategic management perspective. It is based on general postulates of the Sociology of Food as a framework for sociological explanation for examining socio-productive reality and food as a sociocultural and multidimensional phenomenon. Materials and methods: A single-case study was implemented, choosing the rural settlement of El Once, Guamá municipality, as a sample. Social research and scientific results on the cultural practices of family farming were systematized. This consolidated a sociological perspective with attention to the cultural practices of family farming and nutritional food security based on their social and cultural understanding. Social research techniques such as in-depth interviews, participant observation, and participatory techniques were applied. Results: In practical terms, a set of ethnographic data is provided that complements the studies of cultural practices of family farming in the municipality and is significant for the design of food policies at the local level. A series of socioeconomic and productive reflections are presented for the development of family farming and nutritional food security, based on the cultural perspective of family farming. Discussion: The research recognizes and highlights the social and cultural perspective of agricultural activity, allowing for an understanding of the social and cultural construction of agriculture. Conclusions: A comprehensive view of nutritional food security is adopted, emphasizing the cultural dimension.

References

Basto Estrada, V. (2021). Gobernanza local y vulnerabilidad social, luces en tiempos grises de pandemia: reflexiones socio antropológicas en Santiago de Cuba. En Efectos del coronavirus, acercamientos plurales desde la Sociología (p. 200- 212). Friedrich Ebert.

Basto Estrada, V. (2022). Mirada socioantropológica de las prácticas de alimentación familiar en La Magdalena, municipio Guamá. Revista Santiago, (Número Especial 75 Aniversario), 196-206.

Basto Estrada, V. (2023). Prácticas de alimentación familiar, vulnerabilidad alimentaria familiar y políticas públicas de alimentación en La Magdalena, municipio Guamá. [Tesis de doctorado. Universidad de Oriente].

Cardoso, J., Martínez, T. A. y Expósito, G. E. (2016). La realidad angolana desde la vulnerabilidad social: experiencias en comunas rurales en Belas. Revista Santiago, (141).

CEPAL. (2024). Seguridad alimentaria y nutricional en Centroamérica y la República Dominicana: Explorando los retos con una perspectiva sistémica. Comisión Económica para América Latina y el Caribe. https://repositorio.cepal.org/handle/11362/42588

Díaz Méndez, C. y García Espejo, I. (2021). El malestar con la alimentación. Trea.

Domínguez Ruiz, Y. y Guzmán, O. (2019). Algunos apuntes teóricos para la comprensión sociológica de la seguridad alimentaria familiar. Santiago, (149), 403-417.

Domínguez Ruiz, Y. y Soler Nariño, O. (2021). Seguridad alimentaria familiar, políticas públicas e integración social: escenarios económicos, sociales y simbólicos en tiempos de Covid-19. En Coordinador, Efectos del Coronavirus. Acercamientos plurales desde la Sociología (pp. 96-112). Ruth Casa Editorial -Friedrich Ebert.

Domínguez Ruiz, Y. (2022). Seguridad alimentaria familiar: apuntes sociológicos para lograr sistemas alimentarios locales inclusivos, municipio Santiago de Cuba. Revista Universidad y Sociedad, 14(2), 446-457.

Domínguez Ruiz, Y. (2024). Seguridad alimentaria familiar como sistema de integración social en el municipio Santiago de Cuba. [Tesis de doctorado. Universidad de Oriente].

Díaz-Canel, M. M., Núnez Jover, J. y Torres Paez, C. C. (2020). Ciencia e innovación como pilar de la gestión de gobierno: un camino hacia los sistemas alimentarios locales. Cooperativismo y Desarrollo, 8(3), 367-387.

Estrategia de Desarrollo Municipal Guamá. (2023). Asamblea Municipal del Poder Popular.

FAO, IICA, CEPAL, PMA. (2024). Financiamiento para la seguridad alimentaria y la nutrición en América Latina y el Caribe. Santiago de Chile. Hhtp://doi.org/10.4060/cd0527es

FAO. (2020). Diagnóstico de Seguridad Alimentaria y Nutricional-Análisis del contexto de la SAN para contribuir a mejorar la asignación de recursos, la inversión y las capacidades en la toma de decisiones en relación con la SAN, por parte del Gobierno, la UE, la FAO y otros socios del desarrollo. La Habana.

Giménez, G. y González, G. (2023). Avistamientos interdisciplinarios sobre alimentación, cultura, poder y sociedad. Plural Editores.

Ministerio de la Agricultura. (2020). Plan de Soberanía Alimentaria y Educación Nutricional.

Martínez, A. y Expósito, E. (2017). Vulnerabilidad cultural y grupos vulnerables. En Vulnerabilidad e Inclusión social: miradas encontradas (pp. 38). Editorial Española.

MEP. (2020). Política para impulsar el desarrollo territorial. Ministerio de Economía y Planificación. https://www.mep.gob.cu/sites/default/files/Documentos/POLITICA%20PARA%20IMPULSAR%20EL%20DESARROLLO%20TERRITORIAL.pdf

Torres Paez,C. C., González, M., Ramírez, J. F. y Marín, L. G. (2022). Articulación del plan de soberanía alimentaria con las estrategias de desarrollo. Cooperativismo y Desarrollo, 10(1), 129-144.

Published

2025-08-06

How to Cite

Basto Estrada, V., Aguilera Vázquez, A. N., Bistel Manzano, Y., & Barrientos Camacho, Y. (2025). Culturals practices of familiar agriculture, food security, public policies. Guama case. Maestro Y Sociedad, 22(3), 1956–1968. Retrieved from https://maestroysociedad.uo.edu.cu/index.php/MyS/article/view/7073

Issue

Section

Artículos

Most read articles by the same author(s)