Nutrition of ruminants in the northern zone of Manabí in the training of students of Agricultural Engineering and Veterinary Medicine
Array
Keywords:
Ruminants, forages, nutritionAbstract
Ruminants in the tropics base their feeding on the consumption of forages, therefore it is necessary to determine both the nutritional content and the digestibility of the food, in order to estimate nutrients and the amount used by the animal. Its growth and productivity are influenced by the existing climatic conditions, mainly by the annual distribution of the rains, which together with other environmental and management factors, mean that they do not fully reflect its productive and nutritional potential. The objective of this work is to analyze the nutrition of ruminates in the northern area of Manabí in the training of students of Agricultural Engineering and Veterinary Medicine at the Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí Manuel Félix López.
References
2. Cerdas, R. (2014). Comportamiento productivo del pasto maralfalfa (pennisetum sp.) Con varias dosis de fertilización nitrogenada. Revista Intersede, (16).
3. Cerón, C. L. (2010). Evaluación agronómica y valor nutricional de 84 accesiones de la leguminosa Tadehagi Triquetrum en suelos ácidos. (Tesis de Maestría). Universidad Nacional de Colombia. Recuperado de http://www.bdigital.unal.edu.co/3664/1/7408001.2010.pdf
4. Dervin, D. (2015). Importancia de las leguminosas en la alimentación de rumiantes. Recuperado de https://www.engormix.com/ganaderia-leche/articulos/importancia-leguminosas-alimentacion-rumiantes-t32694.htm
5. ESPAMMFL. (s.f.). Plan de Estudios de la carrera Ingeniería Agropecuaria y Medicina Veterinaria. Recuperado de http://www.espam.edu.ec/web/oferta/grado
6. Fraga, M. (2010). Microbiota ruminal: estrategias de modulación con microorganismos fibrolíticos. (Tesis de Maestría). Universidad de la República. Recuperado de https://www.colibri.udelar.edu.uy/jspui/bitstream/123456789/8388/1/uy24-17792.pdf
7. Gutiérrez, J. (2015). La fisiología digestiva del rumiante, objeto de investigación en el Instituto de Ciencia Animal durante cincuenta años. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 49(2).
8. INIAP. (2016). Cultivos y costos de Producción. Ecuador: Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias. Recuperado de http://www.iniap.gob.ec/nsite/images/documentos/Manual_agricola%20_leguminosas.pdf
9. Juárez, F. I. (s.f.). Evaluación Nutricional de Leguminosas Tropicales. Recuperado de http://tiesmexico.cals.cornell.edu/courses/shortcourse1/minisite/pdf/3/Evaluaci%C2%A2n%20Nutricional%20de%20Leguminosas%20Tropicales.pdf
10. Milera, M. (2013). Principios de manejo y utilización de gramíneas, leguminosas y otras forrajeras para la producción de leche y carne vacuna en Cuba. La Habana: Fundamentos del Premio Nacional del MINAGRI.
11. Ministerio de Agricultura de la Republica Dominicana. (2016). Las leguminosas. Recuperado de http://www.agricultura.gob.do/perfiles/las-leguminosas/
12. Ortega, C. J. y Pérez. S. G. (2016). Sistema digestivo de los rumiantes, anatomía, fisiología e histología. Recuperado de https://es.slideshare.net/salvador19XD/sistema-digestivo-de-los-rumiantes-anatoma-fisiologia-e-histologa
13. Pírele, M. F. (2005). Valor nutritivo de los pastos tropicales. Recuperado de http://www.avpa.ula.ve/docuPDFs/libros_online/manual-ganaderia/seccion3/articulo6-s3.pdf. p 178.
14. Roca, A., y Vera, J. (2014). Efecto del por ciento de leguminosas, tiempo de reposo y calidad estimada del pastizal en respuesta productiva de vacas lecheras en pastoreo. Revista de Producción Animal, 26(1).
15. Rojas, S., et al. (2005). Manejo de praderas asociadas de gramíneas y leguminosas para pastoreo en el trópico. Revista electrónica de veterinaria, 6(5).
16. Rolling, A. E. y Mattioli, G. A. (2003). Fisiología digestiva y metabólica de los rumiantes. Recuperado de https://ecaths1.s3.amazonaws.com/catbioquimicavet/fisio%20dig%20rumiantes.pdf
17. Sirit, G. (2015). Fisiología digestiva en rumiantes. Recuperado de http://gustavounefm1.blogspot.com/
18. Suárez, C. A. (2016). Evaluación agronómica y nutricional del pasto elefante (Pennisetum Purpureum) a partir de diferentes biofertilizantes en la finca los robles de la fundación universitaria de Popayán. (Tesis de magister). Universidad de Manizales. Ecuador. Recuperado de http://ridum.umanizales.edu.co:8080/jspui/bitstream/6789/2577/1/Suarez_Ramos_Claudia_2016.pdf
19. Teruya, R. M. (2013). El sistema digestivo del rumiante. Recuperado de https://es.slideshare.net/rosateruyaburela/sistema-digestivo-de-rumiante
20. Tinitana, D. (2015). Biomasa forrajera y degradabilidad in situ de los pastos Saboya (Panicum maximun) y Brachiaria (Brachiaria decumbens), en tres estados fenológicos, en el cantón La Concordia, provincia Santo Domingo de los Tsáchilas, Ecuador. Recuperado de https://www.engormix.com/ganaderia-leche/articulos/biomasa-forrajera-degradabilidad-situ-t32345.htm
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This journal provides immediate open access to its content, based on the principle that offering the public free access to research helps a greater global exchange of knowledge. Each author is responsible for the content of each of their articles.